Mød drivhusoperatøren FoodVentures
Fra jord til bord - Hvordan drivhuslandbrug kan være et bud på fremtidens fødevareproduktion
I modsætning til traditionelt landbrug, der ofte er prisgivet naturens luner, tilbyder drivhuslandbrug andre muligheder. Her er der kontrol over temperatur, luftfugtighed næringsstoffer. Dette resulterer i optimale vækstbetingelser for planterne, der trives uden brug af pesticider og sprøjtemidler.
I Frövi i Sverige står der nu et færdigbygget drivhus på 100.000 m2, der fremover vil kunne producere tomater til at dække cirka 1/10 af Sveriges samlede tomatforbrug. Og selvom man umiddelbart kan frygte, at drivhuslandbrug ikke egner sig til kolde klimaer, er det faktisk tværtimod. I de koldere klimaer bliver der ikke nær så fugtigt i drivhuset, hvilket er godt for planternes vækst. Derudover er det nemmere at tilføje varme i et drivhus end at komme af med det. Dermed egner klimaet i Sverige sig umiddelbart rigtig godt til produktion af tomater i drivhuse.
I drivhuset i Frövi udnyttes overskudsvarmen fra en nærliggende papirvarefabrik, Billerud, til at opvarme drivhuset i et fuldstændig cirkulært system, hvor det opvarmede vand transporteres rundt i drivhuset og returneres afkølet til fabrikken. Dette betyder, at drivhuset opvarmes på en aldeles kosteffektiv måde. Samtidig sørger LED lysene i drivhuset for, at der skabes det perfekte mikroklima til tomaterne.
Nøglen til drivhuslandbrugets succes ligger hos dedikerede "growers". De overvåger konstant planternes trivsel, bruger avanceret teknologi til at analysere data og foretager præcise justeringer af drivhusmiljøet. Ved at analysere detaljer som bladantal, stilktykkelse og planteafstand, kan de optimere vækstbetingelserne ned til mindste detalje. Denne konstante overvågning sikrer et optimalt udbytte af sunde og velsmagende tomater.
Fordele ved at dyrke afgrøder i et drivhus:
Med øget fokus på fødevaresikkerheden i EU, er RegEnergy projektet i Frövi et eksempel på, hvordan fremtidens fødevareproduktion kunne se ud. Drivhuset kan forlænge perioden med lokale tomater fra kun at være om sommeren, til at der nu kan produceres tomater i Sverige året rundt.
Se de andre videoer her:
Selected RegEnergy fonden
I 2030 estimeres det, at der vil tabes op imod 53% af Europas energiforbrug i form af overskudsvarme (https://www.whyenergyefficiency.com/solutions/allsolutions/the-worlds-largest-untapped-energy-source-excess-heat). Derudover er vandmangel og tørke et stadigt stigende problem i flere af de lande, hvor der i dag produceres for eksempel tomater. Det giver derfor mening at flytte produktionen tættere på forbrugeren.
Projektet i Frövi er blot det første projekt i Selected RegEnergy fonden. Fondens ambition er at etablere en række projekter, herunder drivhuse, hvor udnyttelsen af spildprodukter fra industriel produktion bruges til bæredygtig fødevare- og biomaterialeproduktion.
En investering i Selected RegEnergy-fonden er en langsigtet investering, hvor du som investor kan se frem til et gennemsnitligt årligt afkast på over 15%.
Selected RegEnergy fondens risikoklassificering er 6 ud af 7 i henhold til fondens Key Information Document (KID) og du kan læse dokumentet med central information på www.selectedalternatives.dk
Om Selected Alternatives
kontakt@selectedgroup.dk | +45 88 88 82 06
Vores tilgang
Events
Nyheder
Viden
Team