Mød drivhusoperatøren FoodVentures
Humlebiernes vigtige drivhus-mission
Frövi i Sverige, hvor Selected RegEnergys første projekt står færdigbygget i form af et 100.000 m2 stort drivhus, flytter der snart nogle helt særlige beboere ind. I drivhuset skal der dyrkes cirka 8.000 tons tomater om året, og drivhuset er særligt fordi det opvarmes ved genanvendelse af overskudsvarme fra en nærliggende papirvarefabrik. Varmen ledes rundt i drivhuset i et 400 km langt rørsystem og opvarmer drivhuset til den rette temperatur, hvorefter den afkølede varme ledes tilbage til papirvarefabrikken.
Der er mange detaljer, der skal være styr på i et projekt i den skala. Alt lige fra den rette temperatur, belysning og afstand mellem planterne overvåges nøje af de specialiserede growers, der har deres daglige gang i drivhuset. Men noget af den vigtigste arbejdskraft i drivhuset vil blive leveret af humlebier. Det er nemlig deres opgave at bestøve tomatplanterne, som uden bestøvningen ikke vil give frugt. Bestøvningen er så vigtig en del af processen, at drivhusets growers foretager regelmæssige kontroller for at sikre, at humlebiernes kløer når samtlige blomster i drivhuset.
En humlebi er ikke bare en humlebi
Bag indsættelsen af humlebierne ligger der nærmest en hel videnskab, og FoodVentures har gennem flere år brugt deres erfaringer til at forbedre måden humlebierne kan bruges i drivhuset. En af de udfordringer, som humlebierne kan møde i drivhuset, er de mørke måneder i Sverige. Humlebierne har brug for naturligt lys for at flyve rundt og bestøve tomatplanterne. I de måneder, hvor der ikke er mange timer med naturligt lys, er humlebierne afhængige af det kunstige lys i drivhuset. De kan dog ikke flyve for længe rundt i kunstigt lys, fordi det i sidste ende vil forvirre dem i sådan en grad, at de ikke kan finde hjem. Derfor lukker man udgangen til deres ”humlebi-hotel”, så de kan få den pause de har brug for og arbejde videre dagen efter.
Humlebierne der bruges til at bestøve tomatplanterne ikke bare hentet fra den vilde natur. De kommer derimod fra specialiserede opdrættere, der leverer humlebier som er tilpassede drivhusmiljøet. Dette er for at sikre den optimale bestøvning af planterne. Der er dog ikke i alle lande, hvor det er muligt at indsætte humlebierne som det vil blive tilfældet med RegEnergy projektet i Frövi. I for eksempel Australien er det ikke muligt at importere humlebier, og dermed foregår bestøvningen af planterne manuelt, hvilket dog er en dyrere og mere ineffektiv løsning sammenlignet med humlebierne.
Biologisk balance i drivhuset
Humlebierne er dog blot én del af det komplekse økosystem, der foregår i drivhuset. Foruden humlebierne kontrolleres bestanden af andre insekter nemlig også. Og en måde at regulere bestanden af uønskede insekter på, er ved at indsætte deres naturlige fjender i drivhuset.
Dette er tilfældet med hvide fluer, der spiser tomatplanterne. I det konventionelle landbrug bliver tomatplanterne sprøjtet med pesticider for at komme de hvide fluer til livs. Men i drivhuset anvendes en mere naturlig løsning: Nemlig macrolophus, som er en naturlig fjende til de hvide fluer. Disse insekter skader ikke tomatplanterne, men spiser de hvide fluer og holder bestanden nede.
Ved at kontrollere og udnytte naturens kræfter skaber FoodVentures et bæredygtigt og effektivt system, der skal bringe friske, velsmagende tomater til svenske forbrugere – og det kan ikke gøres uden humlebierne.
Se de andre videoer her:
Selected RegEnergy fonden
I 2030 estimeres det, at der vil tabes op imod 53% af Europas energiforbrug i form af overskudsvarme (https://www.whyenergyefficiency.com/solutions/allsolutions/the-worlds-largest-untapped-energy-source-excess-heat). Derudover er vandmangel og tørke et stadigt stigende problem i flere af de lande, hvor der i dag produceres for eksempel tomater. Det giver derfor mening at flytte produktionen tættere på forbrugeren.
Projektet i Frövi er blot det første projekt i Selected RegEnergy fonden. Fondens ambition er at etablere en række projekter, herunder drivhuse, hvor udnyttelsen af spildprodukter fra industriel produktion bruges til bæredygtig fødevare- og biomaterialeproduktion.
En investering i Selected RegEnergy-fonden er en langsigtet investering, hvor du som investor kan se frem til et gennemsnitligt årligt afkast på over 15%.
Selected RegEnergy fondens risikoklassificering er 6 ud af 7 i henhold til fondens Key Information Document (KID) og du kan læse dokumentet med central information på www.selectedalternatives.dk
Om Selected Alternatives
kontakt@selectedgroup.dk | +45 88 88 82 06
Vores tilgang
Events
Nyheder
Viden
Team