RegEnergy
Newsroom
4. september 2024
Et innovativt partnerskab med langsigtet effekt
I forbindelse med opførelsen af drivhuset i Frövi, har samarbejdet mellem RegEnergy fondens projektselskab, RegEnergy Frövi AB, og lokale offentlige myndigheder i Sverige skabt en model for, hvordan partnerskaber kan transformere lokalsamfund.
Samarbejdet, som begyndte i 2022, har allerede resulteret i over 100 nye arbejdspladser og markante strukturelle ændringer, der gavner både den lokale økonomi og samfundet som helhed.
Et samarbejde, der går ud over transaktionen
Da RegEnergy Frövi i 2022 erhvervede en 32 hektar stor grund til opførelsen af et stort drivhusprojekt som skulle producere tomater ved genanvendelse af industriel overskudsvarme, begyndte der samtidig et samarbejde med Region Örebro og Lindesberg kommune.
Hvor et normalt samarbejde afsluttes ved endt transaktion og overtagelse af byggegrunden, var dette samarbejde kun begyndelsen. Projektet krævede en langsigtet plan, da det skulle integreres i det lokale samfund på flere niveauer, herunder infrastruktur, uddannelse og boliger.
Mere end bare arbejdspladser
Med oprettelsen af over 100 arbejdspladser i et lokalsamfund som Frövi, blev det hurtigt klart, at projektet ville medføre behov for flere strukturelle ændringer. For at tiltrække og fastholde arbejdskraft var det nødvendigt at tage hensyn til flere faktorer som skolepladser, boligudvikling og forbedret infrastruktur.
RegEnergy Frövi AB, under ledelse af CEO Ingrid Schuster, tog derfor initiativ til at etablere en samlet projektplan, der ikke blot fokuserede på virksomhedens behov, men også på at understøtte lokale og nationale handleplaner. Dette initiativ blev modtaget positivt af kommunen, og en task force med relevante interessenter blev nedsat for at sikre en koordineret indsats. Om task forcens opgave siger Ingrid Schuster:
“Taskforcen foretog en analyse af de lokale forhold. Her blev elementer som demografi, mobilitet, boligforhold, uddannelsesbehov og infrastruktur undersøgt med henblik på blandt andet bedst muligt at tiltrække og fastholde arbejdskraft. For eksempel fandt taskforcen, at der var behov for et busstoppested ved drivhuset. Som resultat af dette arbejdes der nu med at lave et stoppested for at sikre, at medarbejderne nemt kan komme til og fra arbejde hver dag.”
Rekruttering som en del af samarbejdet med kommunen
Rekrutteringen af medarbejdere til drivhuset blev også en central del af samarbejdet med kommunen. I januar 2024 blev de første 30 personer ansat til at færdiggøre drivhusbyggeriet, og her er det værd at bemærke, at størstedelen er fortsat i faste stillinger. Denne succesfulde rekrutteringsproces har siden ført til yderligere 70 ansættelser ved FoodVentures, som er operatør i drivhuset.
Et eksempel på en succeshistorie i forbindelse med rekrutteringen i Frövi, er historien om en medarbejder, der kom til Sverige for syv år siden og ikke har kunne finde arbejde. Nu er han ansvarlig for truckkørsel og bidrager aktivt til virksomhedens daglige drift. Hans hustru er også blevet ansat i drivhuset, og deres historie er et bevis på, hvordan strategisk rekruttering kan skabe værdi både for virksomheden og det lokale samfund.
National opmærksomhed og en model for fremtidens samarbejde
Det succesfulde samarbejde mellem RegEnergy Frövi og Lindesberg kommune har også fået opmærksomhed på nationalt niveau. Dette har blandt andet resulteret i udgivelsen af en rapport fra Research Institutes of Sweden AB (RISE) med titlen:
DET INDUSTRIELLE SAMFUND 2.0: MODEL FOR INDUSTRI- OG SOCIALE SYMBIOSER.
Rapporten analyserer det samarbejde, der har foregået i Frövi og skitserer et fremtidigt framework for samarbejde mellem private virksomheder og offentlige myndigheder.
CEO for RegEnergy Frövi AB, Ingrid Schuster, blev desuden inviteret til at deltage i en paneldebat under Almedalsveckan, Sveriges svar på Folkemødet på Bornholm. Debatten, der havde titlen: Hvem bygger samfundet i nyindustrialiseringen, understregede den brede opbakning og interesse, som projektet har genereret.
En ny standard for offentlig-privat samarbejde
RegEnergy Frövi-projektet står som et eksempel på, hvordan samarbejde mellem offentlig og privat sektor kan skabe varige forandringer i et lokalsamfund. Projektet demonstrerer, at med den rette planlægning og et tæt samarbejde kan virksomheder ikke alene levere på grønne mål, men også bidrage til FN’s mål om bæredygtig udvikling ved at skabe lokale arbejdspladser og styrke samfundet. Dette projekt er dermed ikke blot en succes i sig selv, men også en model for fremtidige samarbejder i Sverige og internationalt.
Selected RegEnergy fonden
Selected RegEnergy fondens formål er etablering af blandt andet drivhuse, hvor udnyttelsen af spildprodukter fra industriel produktion bruges til bæredygtig fødevare- og biomateriale produktion.
Projektet i Frövi er fondens første, og her er der etableret et 100.000 m2 stort drivhus i Frövi, Sverige. Drivhuset vil årligt producere 8.000 ton tomater ved hjælp af overskudsvarme fra en nærliggende fabrik. Opvarmningen af drivhuset er fuldstændig cirkulært, fordi varmt vand føres rundt i rør i drivhuset så det opvarmes, hvorefter det afkølede vand føres retur til fabrikken.
En investering i Selected RegEnergy fonden er en langsigtet investering med et gennemsnitligt årligt afkast på +15% om året.
Selected RegEnergys risikoklassificering er 6 ud af 7 i henhold til fondens Key Information Document (KID) og du kan læse dokumentet med central information på www.selectedalternatives.dk
Læs mere om fonden her.