Prøv afkastberegner

×

Investeringsprojekter

Selected Alternatives fond

Selected RegEnergy

Afkastberegner

Om Selected Alternatives

Vores tilgang

Events

Nyheder

Viden

Team

Kontakt

Selected Group

Selected Advice

Selected logo

Hero

RegEnergy

Newsroom

Få tilsendt materiale med det samme
Få tilsendt en brochure med nøgletal og informationer om denne investeringsmulighed direkte i din indbakke.
Phone

Fra spildvarme til saftige tomater: Historien om RegEnergy i Frövi

10. april 2024

Omkring 200 km fra Stockholm, i byen Frövi, spirer en historie om bæredygtighed og innovation. Omgivet af skov og det flotte, svenske landskab, står nu et drivhus i enorm skala. 

Historien om RegEnergy-projektet i Frövi er historien om et drivhus på intet mindre end 100.000 m2, der hvert år skal producere over 8.000 tons tomater, svarende til ca. 10% af Sveriges samlede tomatforbrug. Tomaterne skal dyrkes ved brug af overskudsvarme, der hentes fra den nærliggende papirvarefabrik, Billerud. Fabrikkens produktion afføder store mængder overskudsvarme, en uudnyttet energikilde, der hidtil er gået til spilde. 

Med RegEnergy-projektet vil overskudsvarmen nu i stedet blive genanvendt. Dette sker i et lukket, cirkulært rørsystem, hvor varmen pumpes ind i drivhuset og skaber det ideelle klima for tomatplanternes vækst. Når varmen er brugt i drivhuset, transporteres den afkølede overskudsvarme tilbage til fabrikken. 

Tal der taler

Det kan være svært at forestille sig, hvor meget 100.000 m2, 10 hektar, faktisk fylder. Men her er nogle nøgletal fra byggeprocessen i drivhuset, der kan give en idé: 

  • 5.000 glasruder skal sørge for, at drivhuset bader i naturligt lys. 
  • 9.936 lys sørger for optimal belysning til tomaterne. 
  • Der er intet mindre end en halv kilometer fra drivhusets ene ende til den anden.
  • Der er brugt 400 kilometer rør, som snor sig gennem drivhuset. Udover at transportere varmen rundt i drivhuset, fungerer rørene også som skinner, der kan bruges til at bevæge sig rundt mellem tomatplanterne.

I Sverige stammer mere end 80% af tomater fra import, og RegEnergy-projektet er derfor et banebrydende projekt, der viser hvordan udnyttelse af overskudsvarme fra store fabrikker i Sverige ikke blot kan bidrage til den grønne omstilling, men også øger fødevaresikkerhed i lokal produktion, hvor der bliver kortere vej fra jord til bord ved at minimere importbehov og lang transporttid. 

Blot begyndelsen 

RegEnergy-projektet i Frövi er blot det første af en række projekter i Selected RegEnergy-fonden. Ligesom projektet i Frövi vil de kommende projekter også omhandle etablering af blandt andet drivhuse, hvor udnyttelsen af spildprodukter fra industriel produktion bruges til bæredygtig fødevare- og biomaterialeproduktion. 

Det estimeres at der i 2030 vil tabes op imod 53% af Europas energiforbrug i form af overskudsvarme (kilde), samtidig med at tørke og vandmangel er et stigende problem i flere af de lande, hvor der i dag produceres for eksempel tomater. Derfor er der mange fordele i at flytte produktionen tættere på forbrugeren. 

En investering i Selected RegEnergy-fonden er en langsigtet investering med et gennemsnitligt årligt afkast på +15% om året.

Selected RegEnergys risikoklassificering er 6 ud af 7 i henhold til fondens Key Information Document (KID) og du kan læse dokumentet med central information på www.selectedalternatives.dk

Du kan læse mere om investeringsfonden Selected RegEnergy her.

Om Selected Alternatives

kontakt@selectedgroup.dk | +45 88 88 82 06

Vores tilgang

Events

Nyheder

Viden

Team

Information

Bæredygtighedsrelaterede oplysninger

Politikker

Finanstilsynet

Investeringsprojekter

Selected Alternatives fond

Selected RegEnergy

Prøv afkastberegner

Kontakt

LinkedIn

Facebook

YouTube

Selected Advice

Selected Group