Videoserie om Foodventures
Fra hollandske drivhuse til svenske tomater: Hvordan FoodVentures ændrer landbruget
Hos hollandske FoodVentures har man indset, at måden vi producerer fødevarer på, må gentænkes. I løbet af de næste 40 år skal vi nemlig producere samme mængde fødevarer som i de seneste 8.000 år og traditionelt landbrug er ikke længere nødvendigvis holdbart i længden. Derfor har FoodVentures udviklet et bud på løsningen af denne udfordring: Teknologiske løsninger, der understøtter produktion af friske fødevarer på en bæredygtig måde.
FoodVentures, der blev grundlagt tilbage i 2011 af Dirk Aleven, udspringer af en interessant observation: En enorm andel af hollandske grøntsager endte på tallerkener i andre lande.
Og det er måske ikke så underligt, for i Holland er de eksperter til drivhuslandbrug. Det er en teknik, der er blevet udviklet og forfinet igennem mange år. Historisk set har drivhuse været simple glaskonstruktioner, der skulle forlænge sæsonen, til det i dag ser ud som de drivhuse vi kender, men innovativ teknologi, der gør det muligt at kontrollere klimaet i drivhuset ned til den mindste detalje og dermed producere fødevarer året rundt.
I dag eksporterer 80% af de hollandske drivhusproducenter til markeder som Tyskland, England, Hong Kong og Saudi Arabien. Med 6.000-8.000 hektar drivhusareal er konkurrencen hård. Innovation er nøglen til overlevelse, og FoodVentures udfordrer status quo.
De tror ikke på at eksportere mad, energi og arbejdskraft. I stedet fokuserer de på at eksportere teknologi og drivhuskoncepter, der muliggør lokal produktion tæt på forbrugerne.
Sverige er et perfekt eksempel. I dag importeres 86% af tomaterne fra Holland eller Spanien. FoodVentures' teknologi kan ændre dette billede ved at etablere drivhusproduktion i Sverige, der bringer friske tomater tættere på de svenske forbrugere.
Hos FoodVentures tror man på, at forbrugerne i fremtiden ønsker at vide, hvor deres mad stammer fra. Bæredygtighed og transparens er nøgleord. De bringer drivhusene tættere på forbrugerne og skaber et system, der kombinerer hollandsk viden og effektivitet med lokal produktion.
Tidligere brugte drivhusene fossile brændstoffer. Hos FoodVentures er der fokus på at udnytte overskudsvarme fra industrien, der ellers ville gå til spilde. I drivhusene bruges varmen til at skabe et optimalt mikroklima, hvor planterne absorberer CO2 og producerer lækre, lokale tomater.
Et eksempel på denne måde at drive landbrug på findes i Frövi i Sverige. Projektet kaldes Selected RegEnergy Frövi og består af et drivhus på 100.000 m2, hvori der skal produceres tomater ved brug af overskudsvarme, som overtages fra en nærliggende papirvarefabrik i et cirkulært system. Der vil i drivhuset blive produceret 8.000 tons tomater om året.
Se de andre videoer her:
Selected RegEnergy fonden
I 2030 estimeres det, at der vil tabes op imod 53% af Europas energiforbrug i form af overskudsvarme (https://www.whyenergyefficiency.com/solutions/allsolutions/the-worlds-largest-untapped-energy-source-excess-heat). Derudover er vandmangel og tørke et stadigt stigende problem i flere af de lande, hvor der i dag produceres for eksempel tomater. Det giver derfor mening at flytte produktionen tættere på forbrugeren.
Projektet i Frövi er blot det første projekt i Selected RegEnergy fonden. Fondens ambition er at etablere en række projekter, herunder drivhuse, hvor udnyttelsen af spildprodukter fra industriel produktion bruges til bæredygtig fødevare- og biomaterialeproduktion.
En investering i Selected RegEnergy-fonden er en langsigtet investering, hvor du som investor kan se frem til et gennemsnitligt årligt afkast på over 15%.
Selected RegEnergy fondens risikoklassificering er 6 ud af 7 i henhold til fondens Key Information Document (KID) og du kan læse dokumentet med central information på www.selectedalternatives.dk